Krant en media optredens


Krant en Media optredens (selectie)

8 december 2022 Voor het Nederlands Dagblad legt Mathieu uit waarom TikTok echt gevaarlijk is voor kinderen.

2 december 2022 Bij NOS geeft Mathieu aan dat de toegang van China tot persoonsgegevens van TikTok gebruikers strijdig is met de wet (zie tevens hier).

17 oktober 2022 Bij Trouw, Binnenlands Bestuur, AG Connect en Radar zegt Mathieu dat de overheid transparant moet zijn over het opslaan van Tweets van burgers.

21 januari 2022 Bij de NOS, DVHN en RTVNoord geeft Mathieu uitleg over het computersysteem dat gebruikt werd bij de subsidieverlening voor aardbevingsgedupeerden.

2 juni 2021 Voor EenVandaag geeft Mathieu een toelichting op de aanstaande wijziging van de Telecommunicatiewet.

13 februari 2021 Voor Kassa (BNN-VARA) geeft Mathieu aan dat de gewijzigde Telecommunicatiewet niet zal leiden tot minder telefoontjes van telemarketing bedrijven.

28 januari 2021 Voor Nieuwsuur geeft Mathieu een toelichting op het datalek bij de GGD.

16 juli 2020 In AG connect beschrijft Mathieu de mogelijke gevolgen van het afgekeurde Privacy Shield.

26 oktober 2019 Voor Kassa (BNN-VARA) geeft Mathieu aan op welke wijze “energiecowboys” misbruik maken van registers, de AVG overtreden, en consumenten misleiden.

1 december 2018 Bij Kassa (BNN-VARA) legt Mathieu uit dat sommige woningcorporaties te vroeg en te veel informatie opvragen bij potentiële huurders, en hiermee de AVG overtreden.

19 februari 2018  Voor de Duitse omroep ARD (Das Erste) werkte Mathieu mee aan de documentaire “The Microsoft Dilemma” waarin hij duidelijk maakte op welke wijze de Europese Commissie de regels van het aanbestedingsrecht overtreedt bij de inkoop van Microsoft producten.

21 oktober 2017 Bij Kassa (BNN-VARA) doet Mathieu onderzoek naar privacybescherming op commerciële toeslagen websites en geeft aan dat de belastingdienst te gemakkelijk een Beconnummer uitgeven aan belastingconsultenten.

16 september 2017 Bij Kassa (BNN-VARA) geeft Mathieu uitleg over de omgekeerde bewijslast en de privacyinbreuk die zal plaatsvinden wanneer filmmaatschappijen  illegale downloaders willen gaan aanpakken.

19 mei 2017 Bij Kassa (BNN-VARA) geeft Mathieu uitleg over het onwenselijke gebruik van het BSN-nummer in het BTW nummer van eenmansbedrijven.

13 mei 2017 In de Duitse krant Tagesspiegel geeft Mathieu commentaar op de leveranciersafhankelijkheid van de Europese Commissie waarbij ze , door hun voorkeur voor Microsoft software, de aanbestedingsregels overtreden.

6 januari 2017 De beveiliging van de websites van ziekenhuizen schiet te kort. Bij RTVNoord geeft Mathieu aan dat er bij webformulieren waarop gezondheidsgegevens kunnen worden achtergelaten altijd versleuteling door middel van htttps moet worden gebruikt.

14 juni 2016 Zaken doen zonder bank? Dat kan met bitcoin en de zogeheten blockchain. In het Dagblad van het Noorden geeft Mathieu aan dat 2016 wel eens een kantelpunt kan zijn voor het digitale geldverkeer.

9 juni 2015 Ze zijn op internet razend populair: filmpjes, vaak van ongelukken, vanuit de auto gemaakt met een dashcam. Ook in Nederland rukt het apparaat achter de voorruit op. Filmen op de openbare weg mag, zegt Mathieu in de Volkskrant. Maar de beelden publiceren op internet kan botsen met de wet.

8 januari 2015 Tijdens Oudejaarsnacht sneuvelde van cultuurhuis Markt 18 in Schagen een ruit door vuurwerk. De voorzitter wil camerabeelden van de daders op Facebook zetten. Maar is dat wel toegestaan? In de Volkskrant zegt Mathieu dat publicatie alleen mag geschieden door opsporingsambtenaren. De burgemeester van Schagen probeert de voorzitter van publicatie af te houden.

14 oktober 2014 Bij Computerworld geeft Mathieu aan dat aanbesteden een paradoxale situatie geeft. aan de ene kant moet je niet alles in detail willen vastleggen, maar een aanbesteding dwingt een organisatie er juist wel weer toe in beeld te krijgen wat je wil. “En juist daarom ben ik al jaren uitgesproken negatief over best value procurement. Het klinkt mooi, en je hoort allemaal positieve verhalen, maar feitelijk ben je dan geen inkoper meer, maar een reguliere klant die shopt in aanbiedingen.”

19 juni 2014  Op RTV-Noord geeft Mathieu aan dat hij het betreurt dat er steeds vaker filmpjes van mishandelingen op internet worden gezet. Vooral omdat er meestal geen rekening word gehouden met de kans dat er onschuldigen het slachtoffer kunnen worden van de speurtocht naar de op beeld vastgelegde verdachten.

3 oktober 2013 Een online marktplaats waar je drugs of zelfs criminele diensten kunt kopen: tweeënhalf jaar kon je daarvoor terecht op Silk Road. Wel in het geheim, want de website is goed versleuteld en verborgen. Dat is nu verleden tijd, want de FBI heeft de zwarte marktplaats voor alles wat het daglicht niet kan verdragen, gesloten.  Mathieu legt in NOS op 3 uit hoe zoiets kan.

4 september 2013 De Amerikaanse geheime dienst NSA tapt ons internetverkeer af. Maar weinigen weten dat de Nederlandse politie uw internet- en telefoongegevens iedere dag verzamelt. En ook u staat in dit systeem, het CIOT. Dat is geregeld in de telecomwet, en dus legaal, maar in de praktijk blijkt de politie er veel te veel in te grasduinen. En dat is niet legaal. In het programma Eén Vandaag gaf Mathieu aan dat de opsporingsdiensten maar in een kwart van alle gevallen de wettelijke procedures rondom het raadplegen van dit informatiesysteem goed volgen.

11 februari 2013  Ons land is een waar paradijs voor cybercriminelen, blijkt uit een onderzoek van het beveiligingsbedrijf McAfee. Politiek Den Haag reageerde direct met plannen om de privacy van gebruikers nog verder terug te schroeven. Een absurde gevolgtrekking volgens Mathieu in het Dagblad van het Noorden.

14 september 2011 Stel je winkel wordt voor de tweede keer in één maand tijd overvallen. Mag je dan beelden van de verdachte op internet zetten? Mathieu vindt van niet. Volgens hem nagel je op deze manier mensen voor eeuwig aan de schandpaal, en mogelijk zelfs onschuldigen. In het TV Noord-programma Noord Vandaag van 14 september pleit hij er voor dat juist de politie met die beelden aan de slag zou moeten gaan.

15 juni 2006 Op BNR in het programma de Elektronische eeuw pleit Mathieu ervoor dat de overheid haar software en in het bijzonder haar beslissystemen openbaar toegankelijk zou moeten maken. Mathieu voorspelde dat de overheid daarvoor open source zal gaan gebruiken.